Miss Cantine

“Unicorns graviditet”, projektet af en mor, der forvandler ægte moderskab til poesi

Få oplevelser kan assimileres til at blive mor. Fra nyheden om at vide, at en baby er på vej, er den transformation, der opleves under graviditeten, og den store livsændring, der opstår, når børn ankommer, et eventyr som ingen anden.

Det er derfor en moderforfatter besluttede at udtrykke sin oplevelse med moderskab gennem korte digte, hvor han fanger følelser hos tusinder af mødre og deler dem i et projekt med titlen “Unicorns graviditet”. Vi talte med hende og delte lidt om hendes perspektiv på moderskab som mor og forfatter.

Hendes navn er Laura Torné, hun er 35 år gammel og hun er mor til en 17 måneder gammel dreng, som hun normalt kalder “La Bebestia” og er den ubestridte hovedperson i sit projekt. Hun er forfatter og arbejder i et reklamebureau, selvom hun fortæller os, at denne poesi er noget, hun allerede havde siden hun var barn:

Den første poesi, jeg skrev, var med 7 år. Og det forblev dybt inde, fordi jeg kender det udadtil! En ode til hjertesorg. Jeg så mange sæbeopera med min bedstemor, jeg formoder, at de var min inspirationskilde.

Ligesom mange kvinder, indså Laura, da hun blev mor, at der stadig er mange ting, der ikke fortæller os, og at moderskab egentlig ikke er det lyserøde, der længe har trukket os. Det var når han beslutter at ty til skrivning som katarsis for at udtrykke sin følelse af, hvad der skete med ham:

Da jeg blev gravid og opdagede, at intet var som forventet, opkastede jeg al min vrede, skuffelse og frygt i form af digte. Og i fødselen skete den samme ting med mig, så jeg fortsatte med at skrive. Det var ikke en forudfattet idé, den kom simpelthen frem som selvhjælp.

Da jeg samlet et antal digte, tænkte jeg, at det kunne være godt at dele dem med verden, med andre kvinder, mødre, familier og besluttede at åbne en instagram-konto: @elembarazodelosunicornios. Og min mand, Martino Pannofino, der er en grafisk designer, blev opfordret til at illustrere dem for at give ham et strejf af humor og farve. Så det har endt med at blive et familieprojekt, hvor vi alle bidrager med vores sandkorn.

Navnet på hans projekt springer meget, især på grund af den fantasi, han giver, når han bruger en mytologisk væsen som hovedperson. Laura forklarer os hvorfor valget af dette navn, og hvordan det relaterer sig til at blive mor:

Jeg er meget fan af enhjørninger og den magiske verden, der omgiver dem. Og netop synes tanken om graviditet at være indpakket i den samme glade, ideelle og brilli-brilli verden. Så jeg tænkte: Hvad ville der ske, hvis enhjørningerne blev gravide? Præcis den samme ting, der skete for mig. At de ville vende ned på virkeligheden og opdage et andet meget mere groft og dyrisk moderskab.

I hans digte kan vi finde forskellige temaer og situationer, som vi lever som mødre, nogle i humoristisk berøring, såsom de øjeblikke, hvor vi lengter efter at være alene, men vi ender med at savne vores børn:

Og også, når vi ammer og at tage titten ud bliver noget så sædvanligt, som vi gør overalt:

Men også dedikerer Laura nogle af de små digte til mere følsomme problemer, såsom svangerskabstab:

Og også af noget, som mange kvinder har til fælles efter at de er blevet mødre: skyldfølelsen for at vide, om vi gør ting rigtigt eller forkert med vores børn.

Laura fortæller os, at der foruden at slukke for damp og fortsætte med at fodre hendes lidenskab med at skrive, søger at tale mere om disse øjeblikke og situationer med “ægte moderskab” som vi ikke altid ser:

Min lidenskab er at skrive, så jeg har det meget sjovt, når jeg gør det, men frem for alt er mit mål at fortælle sandheden om ægte moderskab. Lad andre mødre vide, at de ikke er alene, at intet er let, at det sker med mange af os, at dette moderskab ikke er så lyserødt som de maler det.

Jeg spurgte ham, om der var et bestemt spørgsmål om moderskab, som han havde problemer med at skrive, for som vi ved, der er stadier, der kan være meget komplicerede, såsom fødsel:

De første dage efter fødslen følte jeg et stykke tid afvisning over for min søn. Jeg forstod ikke, hvad der skete med mig, og jeg ville bare græde eller sove eller få det væk. Og da jeg begyndte at skrive om dette emne, skønt jeg allerede havde forladt den skræmmende fødsel og den ødelæggende følelse, vendte hukommelsen tilbage til mig i form af sorg. Og det gjorde ondt. Det er trist ikke at kunne glæde sig som andre mennesker omkring dig i et øjeblik så smukt som et barns ankomst.

Generelt er Laura det en mor som alle, der nyder moderskab hver dag, men også støder på hundredevis af tvivl, frygt og frygtselv om alt i alt går godt takket være vores vigtigste motivation, vores børn:

Jeg synes, at det at være mor er det sværeste ved at være mor. Ingen forbereder dig til det, uanset hvor meget du læser, gå til forudbetalte klasser eller føl dig super fysisk og mentalt. Og let er der intet. Hver ny ting er en udfordring. Selv det at ønske det med vanvid er vanskeligt i starten, når du er øm, død i søvn og med skøre hormoner. Hvilket synd … Nu vil jeg have det meget!

Til sidst bad vi ham om at dele nogle råd eller kommentarer til andre mødre, der læser ham og føler sig identificeret med oplevelserne af moderskab, som han fanger i sine digte:

Som jeg altid siger, er intet så lyserødt som de maler det, men ikke så sort som det ser ud til. Fordi alt sker, og utrolige øjeblikke ankommer. Moderskab driver dig skør, på en dårlig måde og også på en god måde, for det at være mor er vidunderlig vanvid. Og hvis de læser dette og ikke tror det, gang på gang, ord. Her en der gennemgik den samme ting, og jeg er i live og LYKKELIG.

Du kan læse mere end digtene om moderskab at Laura skriver (og deler din historie) på sin Instagram-konto: The Graviditet af enhjørnerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *