Miss Cantine

“Hver gang jeg tog den pille, gjorde jeg ondt på min baby uden at vide det,” siger moren til en af ​​dem, der var berørt af Depakinen

Carmen Rosa Galán’s søn hedder Victor og er 15 år gammel. Han er i stand til at ride komplicerede Star Wars-legoer på mindre end en time og efterlader alle med munden åben med deres viden om biler. Imidlertid vil Victor have det sværere i livet end sine klassekammerater. Hun har Aspergers syndrom, og hendes mor rapporterer, at det skyldes en epilepsimedicin, hun tog, mens hun var gravid (hvilket også er ordineret til personer med bipolar lidelse eller migræne).

Nu prøver Carmen og to andre modige mødre som hende at forhindre, at dette sker med nogen anden familie. De har oprettet AVISAV, Association of Victims of Valpoic Acid, forbindelsen, der indeholder stoffet, der kunne have forårsaget de problemer, deres børn har lidt, som i Spanien er blevet markedsført under navnet Depakine og dets derivater. Som vi fortalte for et par dage siden, kan Depakine taget under graviditet forårsage alvorlige problemer i fosteret, fra misdannelser til mental retardering eller autisme. Carmen fortæller os sin historie i første person, der undgår at have flere sager som Victor’s på grund af forkert information.

Hvornår begyndte du at intuitere, at der var noget galt med din søn?

Næsten siden han blev født. En mors instinkt fejler ikke. Som baby havde jeg svært ved at få ham til at smile, jeg kastede ikke mine arme for at få ham, jeg græd ikke, da jeg var sulten … Så, da jeg var tre år gammel, henvendte jeg ham til børnehaven der, de fortalte mig, at min søn var meget intelligent, men at Jeg havde et problem. Han fik diagnosen Asperger syndrom, en form for mild autisme. På det tidspunkt spurgte jeg, om årsagen var kendt, og de svarede ikke på mig.

Og hvornår fandt du ud af, at det skyldtes Depakinen?

Det utrolige er, at det var for halvandet år siden. I en rutinemæssig gennemgang med min neurolog om min epilepsi spurgte jeg ham, om min søns autisme kunne have at gøre med Depakinen, jeg tog under graviditeten, og han fortalte mig, at der var studier, der relaterede ham. Dagen efter aftalte jeg en aftale med neurologen, der så mig under graviditeten og sagde ordret: ”Vi vidste, at det var dårligt, men ikke så meget. Vi vidste, at det producerede andre ting, men ikke autisme. “

Min læge fortalte mig: “Vi vidste, at det var dårligt, men ikke så meget”

Og hvis det blev kendt, hvorfor blev der ikke gjort noget?

Jeg er overbevist om, at både lægerne og farmaceut vidste det. Se, en af ​​mødrene, der er med mig i foreningen, kan huske, hvordan hun i fødestuen, så snart hendes søn blev født, allerede indså, at barnet gik forkert og hørte sygeplejerskerne kommentere: “Han har taget Depakine”. Både den mor og den tredje stoppede med at tage Depakine et år før de fik deres andet børn, og begge har fået børn uden problemer.

Hvordan følte du dig, da du fik nyheden? Ville du have foretrukket ikke at vide det?

En enorm skyld, for hver gang jeg tog pillen, såede jeg min baby. Også i mit tilfælde, hvis jeg havde vidst, kunne jeg have forladt behandlingen sikkert, fordi min epilepsi er meget mild. Med hensyn til at vide eller ikke vide, det gjorde mig ondt på det tidspunkt, men på lang sigt foretrækker jeg det. Du kan ikke skjule dit hoved. Du skal vide hvorfor. Det har hjulpet mig med at arbejde med skyld.

“At kende sandheden har hjulpet mig til at arbejde med skyld”

Victor er et eneste barn, har du givet op at have flere børn til din autisme?

Nå, jeg ville gerne have flere børn, men en sådan situation påvirker jer alle, også et par par. Jeg er adskilt, da min søn er lille, og en af ​​grundene hertil er, at min søns far ikke så, hvad der skete: Han sagde, at barnet havde det godt, at jeg var for besat … Også spørger du, og Hvis jeg har et andet problem som det?

Hvordan er livet med et barn med Asperger syndrom?

Det er meget svært. Da han er lille, og du går til parken eller stranden, og du ser, at din søn ikke opfører sig som de andre, skal du give forklaringer … Nu med ungdom er problemerne forskellige, men der er også. Og at jeg er heldig, at min søn kun er Asperger, en mild lidelse i autisme, men alligevel har min søn nogle begrænsninger: mange job for offentligheden kan ikke udføre, hans sociale liv er meget begrænset fordi han har problemer med at interagere med mennesker. De er rene børn, der ikke forstår løgnen eller hykleriet i dette samfund, hvor vi lever.

“Der er mange familier i Spanien med børn med problemer, og de fortjener at vide sandheden”

Hvorfor besluttede du at oprette foreningen?

Dagen efter, at jeg fandt ud af dette, begyndte jeg at søge online, og jeg så, at der i Frankrig er 10.000 sager, også i England, i Belgien, i Tyskland … det er også blevet solgt i Latinamerika, og nu ser det ud til, at det bliver inkorporeret i Afrika. Vi tror, ​​at der i Spanien kan være mindst 5.000 berørte familier, fordi det er solgt på samme måde som i Frankrig. Disse familier skal vide, hvorfor deres børn er sådan. Derudover sker der noget meget alvorligt, som ikke siges: I Frankrig foretager de undersøgelser, og det kontrolleres, at skaden fortsætter i anden generation. Børn som min søn, der ikke er for skadede, og som har været i stand til at leve deres liv og har børn, skal vide, at disse børn også kan blive påvirket.

Har du planer om at bede apotekeren om kompensation?

Selvfølgelig Når du har et barn som dette, hvad du synes, hvad der vil ske, når jeg ikke er her. Hvordan skal han håndtere det, når han ikke har sin mor og far, at vi ved livets lov forlader før. Dette er meget svært, der er ingen penge til at betale det, men du kan have lidt mere ro i sindet. De tre familier, der er startet organisationen, vil indlede retssager mod laboratoriet, og de andre, der finder ud af det, kan deltage i retssagen.

Mere information | AVISAV og via Facebook

Hos babyer og mere | Valproinsyreskandalen, et lægemiddel, der kan forårsage misdannelser, hvis det bruges under graviditet, EmbaMed, nyttig anvendelse til brug af medicin under graviditet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *